800 души досега са евакуирани до момента в Мизия

19974
800 души досега са евакуирани до момента в Мизия
Снимка: БГНЕС

 

В момента спасителни екипи от около 100 служители на ГДПБЗН работят на 7 участъка в Мизия. Досега са евакуирани над 800 души, съобщиха от пресцентъра на МВР. От там уточняват, че информацията е актуална към 16.30 ч.

Евакуацията се извършва с 2 хеликоптера, 10 екипа с лодки, пренасочени от 6 областни управления на пожарната, 2 модула от МО – 70 служители и инженерна техника. В действията активно участват доброволци от Мизия. Екипите реагират своевременно на всеки сигнал. За оказване на помощ на пострадалите на място работят медицински екипи с 4 линейки от СМП Враца и от ВМА. От БЧК е организирана помощ от първа необходимост – одеала, платнища, ботуши, питейна вода и топли напитки. Има нужда от бутилирана вода.

Можеше по-бързо и по-безопасно хората да бъдат евакуирани. Живеещите там трябваше да бъдат изведени още преди да дойде големият воден потоп. Количеството вода щеше да бъде същото, но нямаше да се наложи хората да хвърлят толкова усилия, почти 24 часа да се ангажират толкова екипи. Това за „Фокус” областният управител на Враца Венцислав Василев.

Той обясни, че последните няколко души се евакуират и се изпращат в организирания център за настаняване. Осигурени са храна и вода за всички, а и не само за пострадалите, понеже нито един магазин в Мизия не работи. В единствения магазин, който работеше, продуктите са изчерпани.

Една е потвърдената жертва в Мизия, МОСВ: Няма прелял язовир*

Жертвите на водната стихия в Мизия станаха две. Загинала е възрастна жена, съобщи БНР. Информацията впоследствие бе опровергана от глав...

„На заседание днес решихме хората да бъдат подменени с други екипи, още повече, че вече сме на финалната права. Все още прегледът довършва, за да не се пропусне някой, който да не е изведен от къщата си. След като водата се оттегли, да започне изпомпването на вода от помещенията и да започне възстановяването на електрическото захранване. Вече е разговаряно с ръководителя на ЧЕЗ, който има екипи, заели се със задачата”, добави още той и допълни, че все още има хора, които не желаят да напуснат домовете си. „Не очаквам да има други жертви. Затова извеждаме хората. Всичко това трябваше да стане вчера, а не цяла нощ, включително и днес да се хвърлят толкова усилия”, посочи областният управител на Враца.

Централният площад на града не е засегнат от наводнението и е сух. Около фонтана са се събрали много от пострадалите, предаде БГНЕС.

Северната част на града, която е разположена по-високо, също е пощадена от водната стихия. Но същото не може да се каже за други части на Мизия, които са откъснати една от друга. Те не са пожалени от придошлата вода, която е заляла улици и къщи. Стотици граждани са евакуирани, а десетки къщи и постройки са срутени или се намират под водата.

Водният ад вече взе и първите си две жертви: възрастен мъж и жена. Все още има неоткрити хора, които трябва да бъдат евакуирани. В града няма ток и вода.

15-годишният Цветозар разказа пред БГНЕС, че е дошъл на гости на баба си и дядо си. Баща му пристигнал през нощта от Козлодуй, веднага след като научил за нещастието, сполетяло Мизия. Той евакуирал своите най-близки с една лодка. Най-трудно било преместването на възрастната жена. Цветозар и семейството му изкарали цялата нощ в лодката, след като домът им бил наводнен. Къщата не се е срутила.

Водната стихия в град Мизия взе първа жертва

Водната стихия взе първата си жертва в град Мизия. Става дума за загинал мъж. Информацията съобщи за БГНЕС депутатът от "Коалиция за Бъ...

В града работят екипи на полицията, Гражданска защита, военнослужещи и много доброволци. По-рано над града прелетяха и два хеликоптера Кугър, които спасяваха оцелелите и останали по къщите си жители на Мизия.

В с. Крушовица са наводнени къщи и пристройки, няма бедстващи хора. Организиран е екип с лодка за доставяне на провизии на хората. Нивото на водата леко спада.

Води се постоянно наблюдение на нивото на реките Искър и Скът, както и на по-опасните язовири на територията на област Враца. Водата се изпуска само през преливник и няма опасност от пропукване на язовирните стени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com