Една е потвърдената жертва в Мизия, МОСВ: Няма прелял язовир*

27466
Една е потвърдената жертва в Мизия, МОСВ: Няма прелял язовир*
Снимка: БГНЕС

 

Жертвите на водната стихия в Мизия станаха две. Загинала е възрастна жена, съобщи БНР. Информацията впоследствие бе опровергана от главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението".

Пред "Фокус" той обясни: „Днес се получи малка неточност, разминаване в нашата информация за двама загинали. Оказа се, че вторият загинал все още не е потвърден".

Потвърдена е втора жертва на наводнението в Мизия. Това каза главен за Агенция „Фокус” главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Той добави, че нивото на водата леко е спаднало и продължават дейностите спрямо предварителната организация.

Продължава издирването на поне 10 души в Мизия

Ситуацията в Мизия продължава да бъде тежка. Все още няма данни за местонахождението на около 10 жители на града, които не са сред евак...

По-рано тялото на мъжа беше открито в дома му. Той е бил предупреден да се евакуира, но е отказал.

"Един човек се е удавил. Нивото на водата остава високо. Работят спасителните екипи . На мястото пристигнаха вътрешният министър Цветлин Йовчев и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Вертолетите Кугър облитат района и търсят оцелели хора, за да ги спасят". Това каза пред БГНЕС депутатът от "Коалиция за България" Корнелия Нинова по-рано днес.

Все още няма ток и вода в населеното място. Част от евакуираните хора остават пред общината.

Във Врачанско няма прелели язовири под контрола на „Напоителни системи“ към МЗХ, нито има скъсана дига в района. Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ министърът на земеделието в оставка Димитър Греков.

Той обясни, че се следи нивото на р. Скът и, ако е необходимо може да може да се пусне водата от някоя дига в друга поска с цел да не се залива града.

Водната стихия в град Мизия взе първа жертва

Водната стихия взе първата си жертва в град Мизия. Става дума за загинал мъж. Информацията съобщи за БГНЕС депутатът от "Коалиция за Бъ...

Греков коментира още: "Както миналата година близо 110 дни нямаше капка дъжд в определени региони, а тази година наводненията в цялата страна са изключително големи. Поразена е голяма част не само от есенната продукция – житните, а и от пролетните култури. Все още нямаме обобщени данни за това, което се е случило и се случва в момента. Комисиите на областните дирекции по земеделие и общинските служби ще влязат, след като се отече водата, за да се направят протоколи, които да представят на областните дирекции, за да могат да бъдат обезщетени селскостопанските производители. До края на август месец това трябва да бъде направено за напълно пропадналите площи. От предишните наводнения такива площи са около 15 000 декара, най-вече от зърнените култури. Земеделските производители, областните и общинските служби имат отработен път за това и са информирани как да процедират. За съжаление, плащанията стават за следващата година, защото трябва да се установи каква е степента на повреденост в съответните култури, каква част от тях ще се прибере".

Няма нито един прелял язовир или дефектирало хидротехническо съоръжение в област Враца. В петък МОСВ изпрати предупреждения за „жълт код“ в 15 области в страната, включително и Враца, където попада гр. Мизия и предупредихме за опасност от поройни валежи и резултирали от тях наводнения. Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ министърът на околната среда в оставка Станислав Анастасов.

Няма информация за преливащи язовири в страната.

Снимка: Архив

*Информацията е актуализирана в 20.30 ч.

Река Скът заля врачанския град Мизия

Река Скът е заляла врачанския град Мизия. Около 500 души към момента са спасени, но е вероятно да има жертви. Два военни хеликоптера уч...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Враца