Река Скът заля врачанския град Мизия

28142
Река Скът заля врачанския град Мизия
Снимка: БГНЕС

 

Река Скът е заляла врачанския град Мизия. Около 500 души към момента са спасени, но е вероятно да има жертви. Два военни хеликоптера участват в операцията.

По думите на главен комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГД ПБЗН), обстановката е изключително тежка, водата все още е много висока. Пряко спасени са над 500 души, благодарение на екипите на пожарната и полицията, както и на доброволци.

Засега няма данни за човешки жертви, допълни Николов. Не е ясно обаче какво ще открият спасителите в наводнените домове, информира БНР.

За Мизия беше изпратено и аварийно-спасителното звено на Столичната община. То разполага с лодка и оборудване за помощ на пострадалите. От 4 дни НИМХ към БАН е предупреждавал за очакваните валежи, а МОСВ - за покачването на нивото на реките. Местните власти са изпратили нарочни заповеди за евакуация на хората, но не всички са били готови да напуснат домовете си, допълни Николов. Той оцени високо помощтта на доброволците в Мизия, които са спасили, по думите му, "десетки животи".

Ясен Сливенски, директор на Дирекция "Мениджмънт на бедствия" в БЧК, заяви, че в града изпитват остър недостиг на чиста вода и призова фирмите във Врачанско, които имат запаси с бутилирана минерална вода, да помогнат на бедстващите.

Обходният път на Враца е официално открит

От днес в експлоатация е обходният път на град Враца. Проектът „Път I-1 (Е79) от км 0+000 до км 6+816,60“ се съфинансира от...

Десетки къщи са паднали, а стотици са под вода в резултат голямото количество валежи от тази нощ във Врачанско. Това съобщи за агенция „Фокус” министърът на вътрешните работи в оставка Цветлин Йовчев. Той уточни, че ситуацията е изключително тежка.

„През нощта е паднало голямо количество валежи, което е направило ситуацията критична. Тя беше тежка от няколко дни. Преливат два язовира през приливниците и падналите дъждове са довели до това, че имаме стотици къщи, които са под вода и десетки къщи, които са паднали. До момента няма данни за жертви, но трябва да се уверим, че под падналите къщи няма хора. Има над 300 души от екипите на Гражданска защита „Пожарна безопасност“, от полицията. На място са екипи от Министерство на отбраната с техника, включително и хеликоптери. Има създадена организация. На място е и БЧК, както и екипи от Министерство на здравеопазването, Бърза помощ, екипи от психолози”, каза Йовчев.

Два хеликоптера на Министерството на отбраната са пристигнали в град Мизия за евакуация на хората, намиращи се в недостъпните залети участъци, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Поради интензивните валежи нивото на р. Скът се покачи, залети са улици дворове и мазета на жилищни сгради по поречието, като има и паднали постройки. Допълнителни екипи от 6 областни управления на пожарната са насочени към Враца. Прекъснато е електрозахранването в града, поради наводнени електросъоръжения.

Включени са медицински екипи от Министерство на здравеопазването, ВМА и екипи на БЧК за извършване на прегледи и оказване помощ на пострадалите при необходимост.

Наводнение в Бяла Слатина заради обилните дъждове

Приливната вълна от пороите във Врачанска област рязко повиши нивото на река Скът и предизвика наводнение на приземни етажи и пътища ...

Това, което се случва в момента в област Враца, е резултат от валежите през изминалите дни. Реките там се оттичат и реагират с малко закъснение. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. В петък срещу събота е имало валежи във Враца – 16 литра на кв. метър.

През изминалото денонощие там не е валяло. През вчерашния ден в Северозападна България валежи не е имало.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com