Местните власти във Врачанско взаимно се обвиняват за наводнението в Мизия

77789
Местните власти във Врачанско взаимно се обвиняват за наводнението в Мизия
Снимка: БГНЕС

Споровете между местните администрации във Врачанска област относно това кой е виновен за наводнението в град Мизия достигнаха точка на кипене.

Местната власт в Мизия е абсолютно убедена, че проблемът идва от язовири от община Борован, докато кметът на Борован и областният управител на Враца са на коренно противоположно мнение.

Скъсани язовирни стени са причината за наводнението в Мизия

Още в деня на наводнението хората казаха едно нещо и то се оказа истина - скъсани язовирни стени са причината. Това заяви зам.-кметът н...

В ябълка на раздора се превърна язовир Стубел, община Борован. Според инженер Кольо Николов, който е експерт от Община Мизия и прави оценка защо се стигна до колосалното наводнение, стената на язовира се е скъсала и оттам, по т.нар. Врачанска каскада от пет язовира е започнало натрупване на вода и преливане при по-големия язовир при село Добролево. Ако имаше профилактика, ако част от водата беше източена предварително, нямаше да се стигне до положението в Мизия, каза Николов пред Канал 3. И посочи, че не само Стубел, а всички язовири в региона са преливали.

"Аз лично съм видял язовира в село Рогозен - единият, защото там има два язовира. Той е със стар неработещ преливник, водата преливаше от него със старшна сила", заяви зам.-кметът на Мизия Николай Нековски. Той отхвърли обвиненията, че коритото на реката през Мизия е било затлачено от пръст и е имало върби по поречието.

Категорично против твърдението на инж. Николов се изказа кметът на Борован Десислава Тодорова в ефира на БНТ. Тодорова нарече Николов „псевдоексперт” и заяви, че язовир Стубел, който е използван като рибарник, е бил празен. Той има обем от само 52 хил. куб. метра вода, а стената му беше скъсана от поройните дъждове, не от приливна вълна, заяви Тодорова. Думите ѝ бяха потвърдени от областния управител на Враца Венцислав Василев, който каза, че лично е ходил да провери язовира. Абсурдно е Стубел да е виновен, всички показания са за вълна до минути след започването на проливния дъжд, а Борован не е толкова близо до Мизия, че водата да дойде така бързо, добави Василев. Той е категоричен, че за бедствието в Мизия са виновни само проливните валежи.

Десислава Тодорова добави, че Стубел се влива в по-големия язовир при село Добролево, а той има достатъчен капацитет, че да поеме изцяло обема от Стубел и няма как да стане вълна.

В Мизия вече има питейна вода

Питейна вода има във всички квартали на Мизия, но с по-голяма концентрация на хлор, каза за Радио “Фокус”- Видин Ангел Прис...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com