Зелените: Не язовирите са причина за наводнението в Мизия, а дигите при земеделските земи

90215
Зелените: Не язовирите са причина за наводнението в Мизия, а дигите при земеделските земи
Снимка: БГНЕС

Можеше град Мизия да не изглежда по сегашния начин, но заради това трябваше да има различно управление на реките. Вчера един човек много точно го каза – горе по течението има изкуствени диги и заради тях, които пазят земеделската земя, става голяма вълна, след като реката се превръща в канал и стигне ли водата до равното, идва и приливът, заяви Андрей Ковачев, съпредседател на „Зелените”. С това мнение се съгласи и Асен Личев, директор на дирекция „Управление на водите” към Министерството на околната среда и водите (МОСВ), който простичко каза – след като има наводнения, значи има причина.

Река Скът съвсем не е безобидна. Тя е на 18-то място в България по водосбор, посочи Личев.

Екоминистърът: Не е имало неконтролирано изпускане на язовири, местните не вярват

Има премерено оценен риск реките Искър, Вит и Осъм да предизвикат бедствие. С други думи – ако вали, може да се стигне до ситуаци...

За 1-ви и 2-ри август във Враца са паднали 128 литра дъжд на квадратен метър – два пъти над нормата за юли, в Бяла Слатина са паднали 86 литра на квадратен метър – един път и половина над нормата, а в община Борован – 146 литра на квадратен метър т.е. три пъти над нормата, каза експертът в сутрешния блок на Нова телевизия.

Според Личев не язовирите са причина за наводнението в Мизия. Причината е прекалената влажност и невъзможността на земята да поеме изсипалата се вода. Мизия е на ниско и земята е равна, водата много трудно ще се отдръпне, заяви експертът.

От Мизия разказаха и интересна случка – 120-килограмовото прасе Габи е успяло да се спаси от удавяне чрез плуване. А хората не вярват, че наводнението е станало заради многото дъжд – заради язовирите е, казват те. На което Личев отвърна – не е вярно, залагам си професионалната чест.

Политиката на държавата трябва да е да има диги при населените места, а не при земеделските земи. Това със земеделските земи е наука от комунистическо време, категоричен е Ковачев.

Борисов: Правителството не е искало помощ от ЕС за бедствието

От евродепутата Андрей Ковачев разбрах, че няма поискана техническа помощ от ЕС от българското правителство за ситуацията в Северна Бъл...

Според синоптична прогноза август ще е по-дъждовен от обичайното – ще има локални по-силни валежи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com