Валежите продължават до петък. В Мездра бедственото положение остава

8929
Валежите продължават до петък. В  Мездра бедственото положение остава
Снимка: Mezdra.bg

Остава бедственото положение в община Мездра, където снощи в продължение на часове валя проливен дъжд и градушка. За щастие няма пострадали хора, а комисия от общината описва щетите, предаде bTV.

Силният дъжд затвори за пореден път международният път Е-79 и срути подпорна стена на къща, наводнени са домове, унищожена е реколта. Заради обилни валежи тази нощ няколко пътни участъка във Врачанска област бяха блокирани, като временно беше затворен пътя Мездра – Враца, заради заливането му от придошли води, информира "Нова телевизия".

Пороите в Западна България активираха свлачища

Порои заляха Западна България, активираха на много места свлачища, в община Мездра остава бедственото положение, а днес се очакват но...

Най-пострадала е детската градина "Мир" в Мездра, където прелялата Боденска бара напълни приземието с над метър и половина вода. Там се намират кухнята и сервизните помещения и всичко е съсипано. Мокри са и електрическите табла на сградата и градината няма да работи поне една седмица, докато не се отстранят щетите.

Все още не е ясно защо детското заведение се наводнява при всеки проливен дъжд след реализацията на проекта за воден цикъл в Мездра.

В село Боденец къща е заплашена от срутване, след като пороят отнесе подпорната й стена. Потърпевши се оплакват от условията за живот: „Няма канализация, няма улици, кой век сме? Все едно живеят говеда, не хора, говеда!”, казва Красимир Цонкин, потърпевш от водното бедствие.

Стигна се и до спор с представители на общинската комисия, дошли да оценят щетите. Според тях неправилното застрояване е причина за многото щети, които са понесли постройките в селото.

Предстои да се търси решение и за международния път Е-79 край Мездра, който се залива при всеки по-силен дъжд.

Слънчево и топло, следобед ще превали

Времето над страната ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развие купеста облачност, по-значителна над Югозападна Бълг...

В Монтанско, където градушки унищожиха голяма част от селскостопанската продукция, най-големи са щетите в село Вировe. „Снощи към седем часа валя, а досега това е лед, а това са доматите, виж зрънцата...да ти се дореве”, почти се разплаква Ирина Горчева.

"Валя някъде около 20-30 минути град, аз съм на 70 години, но такова нещо не помня”, разказва Румяна Николова.

Градушка унищожи почти напълно земеделската продукция в района на село Червена вода, Русенско, предаде БНР. "Ледените топки са били с големина на топка за тенис на маса и са покрили напълно земята. Засега няма данни за други щети и засегнати къщи", каза кметът Румен Русев.

Във вчерашния ден най-много валежи паднаха в Оряхово – до 52 литра на квадратен метър. В Кнежа количествата бяха около 31, на Черни връх – 10, в Носов село – 14 и в Монтана – 11 литра на квадратен метър.

Валежите продължават

Възможни са повишения на речните нива

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ – БАН) на много места днес отново ще п...

Утре, в 14 области в Централна и части от Източна България е обявен жълт код за опасно количество валежи, придружени от гръмотевици.

Очакват се валежи от 5 до 15 литра на квадратен метър. Само локално, и то главно в планините, валежите могат да достигнат до 35 литра на квадратен метър.

Дъждовете ще продължат до петък, а през уикенда ни очаква затопляне. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com