Само 125 от 600 наводнени къщи в Мизия стават за живеене

57275
Само 125 от 600 наводнени къщи в Мизия стават за живеене
Снимка: БГНЕС

Едва 125 къщи от общо 600 наводнени в град Мизия са годни за живеене след почистване и дизенфекция. 103 вече са рухнали или са за събаряне, 302 са за основен ремонт. Това показват оценките на описаните дотук щети в Мизия.

Според заместник-кмета на Мизия Николай Нековски засегнатите от наводнението къщи са 750 на брой. Във всяка ударена от наводнението къща има дървета, клони, много повреди от водата. Къщите бяха между седем и девет дни под вода, всеки ден някоя пада, заяви Нековски.

Всички общини във Врачанска област ще могат да гласуват

Опасността Мизия да не гласува на изборите за нов български парламент изглежда е отминала. Поне това става ясно от изявление на председ...

Само преди десетина дни по една от критичните улици в Мизия хората можеха да стигнат до домовете си единствено с лодка. Един от живеещите в града - Любен Глухарски, е изхвърлил всички мебели и битова техника, а част от къщата му е съборена.

„Върна ни много назад това, ама много. Не вярвам, че това може да се възстанови. Ще видите и кухнята ми, дето съм я бутнал наполовина”, разказа Глухарски пред БНТ.

От общината прогнозират, че оценките на щетите ще продължат по-дълго, защото няма достатъчно специалисти, които да правят по-бързо оценките. Бавно върви и разчистването на града от огромните купища похабена покъщнина, натрупани по тротоарите. Общината няма достатъчно техника и хора за извозването, а досега на помощ са се притекли само от АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ-Гълъбово.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com