Прокуратурата поиска постоянен арест за "Мишките"

17126
Прокуратурата поиска постоянен арест за "Мишките"
Снимка: БНР

Специализираната прокуратура поиска от съда да наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на Върбан Димитров, Димитър Димитров и Цветомир Димитров, предаде БГНЕС.

Тримата, които са криминално проявени и са известни с прозвището "Мишките", са с повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, създадена с цел лихварство, отвличания и рекет на територията на Врачанска област, с ръководител Ангел Попов. По-късно днес съдът трябва да вземе решение дали да уважи искането на прокуратурата или не.

Според събраните до момента доказателства престъпната група е действала от 2008 г. на територията на Враца, Козлодуй, Оряхово, Мизия, с. Галиче и други селища в региона. Участниците са предоставяли заеми на нуждаещи се, като лихвите, налагани на длъжниците, често са достигали и надхвърляли двукратно дадените "на кредит" суми. Събирането на дълговете от закъснели с плащанията, е ставало с особена жестокост и гаври.

По информация на МВР дължимите суми са събирани чрез принуда и насилие. Взелите заем получавали закани за убийство, имотите на част от тях бивали опожарени, често на длъжниците бил нанасян жесток побой. Криминалистите стигнали и до информацията, че групата разполага с незакононо автоматично оръжие, съпричастна е към извършването на поръчкови убийства на територията на страната, проявява особена жестокост и бруталност.

Върбан Димитров, Димитър Димитров и Цветомир Димитров бяха задържани на 20 август, но арестите на членове на групата започнаха на 11 август, когато при специализирана операция на Главна дирекция "Криминална полиция" на територията на Врачанска област бяха задържани шестима от тях. Два дни по-късно, на 13 август специализираната прокуратура повдигна обвинения на общо осем участници в групата, създадена с цел лихварство,отвличания и рекет, за която от МВР намекнаха и, че се е занимавала и с купуване и продаване на гласове.

На 13 август обвинения бяха повдигнати на ръководителите на групата -братята Ангел Попов и Веселин Попов. Като участници бяха привлечени, Анатоли Ангелов, Цветомир Ценов, Милен Иванов, Ивайло Николов, Боил Комаревски и Нина Македонска, Обвинение за съучастие в част от престъпленията на група (без да е участник в групата) е повдигнато и на сина на Веселин Попов – Веселин Веселинов Попов.

На 15 август Специализираният наказателен съд остави в ареста петима от членовете на престъпната структура. В ареста остават Боил Комаревски, Ангел Попов, Ивайло Николов, Цветомир Ценов и Нина Македонска.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com