Християнско погребение на мъж с камък върху гърдите откриха археолозите в местността "Градище"

47528
Християнско погребение на мъж с камък върху гърдите откриха археолозите в местността "Градище"
Снимка: БГНЕС

Пето християнско погребение на мъж с поставен камък на гърдите е открито при археологическите разкопки на античната и средновековна крепост в местността "Градище" при прохода "Вратцата" край Враца, съобщиха от общинския пресцентър. Археолозите доц. д-р Нарцис Торбов и Александра Петрова от Регионалния исторически музей във Враца, които извършват разкопките, за пръв път се натъкват на погребение на възрастен индивид. Досега бяха откривани християнски погребения само на деца.

Гробът е намерен в склона северно от откритата през 2010 г. ранновизантийска църква. Според археолозите погребението се отнася към времето на българското средновековие, а намерените останки са на вероятно едър мъж с ръст около 1,80 м. Той е положен в специално изградена с ломени камъни гробна яма, покрита с капак от сковани дървени греди, от които са намерени няколко железни гвоздея, се посочва в съобщението.Според археолозите, камъкът поставен върху гърдите- в областта на сърцето, показва, че по време на средновековието врайона на Враца се практикувало така нареченото "обезвреждане на мъртвия", за да не може той да се "съживи" след погребението.

Археолози искат удължаване с три месеца на разкопките край Мурсалево

Удължаване с три месеца срока на разкопките по ЛОТ-2 на АМ "Струма", извършвани край село Мурсалево, област Кюстендил, поиска днес ръ...

Археологическите разкопки на древната крепост, която по време на българското средновековие е носила името "Вратица", продължават вече осми сезон с подкрепата на община Враца. Тази година археологическия екип на РИМ и бригада от 12 работници продължават работата си в участъка над ранновизантийската църквата.

За проучванията са отделени 8 000 лева от общинския бюджет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com