Екоминистърът: Не е имало неконтролирано изпускане на язовири, местните не вярват

84177
Екоминистърът: Не е имало неконтролирано изпускане на язовири, местните не вярват
Снимка: БГНЕС

Има премерено оценен риск реките Искър, Вит и Осъм да предизвикат бедствие. С други думи – ако вали, може да се стигне до ситуация като тази в град Мизия, заяви министърът на околната среда и водите в оставка Станислав Анастасов в сутрешния блок на Нова телевизия.

По думите му прогнозите на „Басейнови дирекции” на МОСВ относно реките се правят за ден-два напред и все още няма оценка за сряда и четвъртък, когато се очакват пак дъждове.

Борисов: Правителството не е искало помощ от ЕС за бедствието

От евродепутата Андрей Ковачев разбрах, че няма поискана техническа помощ от ЕС от българското правителство за ситуацията в Северна Бъл...

Анастасов уточни, че и осемте язовира по поречието на река Скът са общински язовири. И направи разлика между преливане и преливане на язовира – преливане през преливника на язовира е нещо нормално, докато преливане, застрашаващо структурната цялост на язовирната стена, е аварийна ситуация, каза Анастасов. Той увери, че неконтролирано изпускане на язовири не е имало. Пет от седем язовира по Скът са с преливници и те могат да допринесат само за задържане на нивото на реката, а не да го повишат, добави министърът.

МОСВ има аналитични функции, както и предупредителни. Още в петък, 1 август, сме предупредили и сме дали жълт код за Мизия. Предупредихме местните власти и оттам насетне те бяха на ход, посочи министърът.

Дигите са в ресора на Министерството на земеделието и храните. Имам информация, че има скъсана дига по река Огоста, но тя е над град Мизия, на друго място, продължи Анастасов. Очевидно е, че количеството вода в Мизия е по-голямо, отколкото е количеството в четирите язовира, за които се говори, добави той.

Разбрах, че в събора, 2 април, е имало празник в Мизия, но е задача на местните власти да преценят дали като има опасност, празникът е по-важен, подчерта екоминистърът.

Втора приливна вълна идва към Мизия, жертвата е само една*

Втора приливна вълна идва към Мизия. Полицаи и Гражданска защита избутаха телевизионните екипи почти извън града. Силната вода отново з...

На въпрос поискана ли е международна помощ, помощ от Европейския съюз, Анастасов каза, че не знае, защото не му е в правомощията. Сега има 5 млн. лева, които веднага могат да се дадат като помощ, заяви той.

На въпрос почистено ли е речното корито на Скът, областният управител на Враца Венцислав Василев отвърна: "Съмнявам се".

Същевременно червеният депутат Корнелия Нинова, която е участвала в спасяването на хора в град Мизия, заяви, че предупреждения и кметска заповед е имало ден по-рано. Имаше обаче хора, които не желаеха да се евакуират. Лично съм се молила на едно семейство да слезе от покрива и да влезе в спасителната лодка, но те не пожелаха, добави тя.

Жител на Мизия обаче посочи, че според него вълната е човешка грешка. Как за половин час дойде такава вълна – това е неконтролирано изпускане, каза той. И призна, че е имало и непочистени отводнителни канали. Друг човек пък посочи, че всичко е станало много бързо – за половин час водата е дошла. Имаше предупреждение по телевизията, но всичко стана много бързо. Говори се, че около 60 къщи са паднали, прибави трети.

Кр. Георгиева: ЕК е готова да помогне за ситуацията с Мизия

И лятото не ни дава покой. С тревога следя това, което се случва в Мизия. Както всички българи ме боли за страданието на хората. Това н...

В момента водата в Мизия е спаднала с около 40-50 сантиметра, но градът все още е тотално наводнен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com